Οι τσιμεντοσανίδες είναι δομικό στοιχείο που χρησιμοποιείται στις κατασκευές, κυρίως στην τοιχοποιία.

Το υλικό της τσιμεντοσανίδας θεωρείται άκαυστο και δεν περιέχει οργανικά πρόσμικτα όπως ξύλο ή χαρτί που είναι ευαίσθητα σε συνθήκες υγρασίας και μπορούν να οδηγήσουν στο σάπισμα ή φούσκωμα του υλικού.

Η εξέλιξη της αρχιτεκτονικής και οι απαιτήσεις των σύγχρονων κτιρίων ιδιαίτερα στον τομέα των προσόψεων έκαναν επιτακτική την ανάγκη χρήσης ευέλικτων συστημάτων όπως αυτά της ξηράς δόμησης με τσιμεντοσανίδες. Oι τσιμεντοσανίδες είναι ένα υλικό άκαυστο κατηγορίας A1 κατά DIN 4102, ανθεκτικό στην υγρασία, ελαφρύ και εύκολο στην κοπή. Παρότι οι τσιμεντοσανίδες έχουν πολύ υψηλές μηχανικές αντοχές, μπορούν να καμπυλωθούν σε συγκεκριμένες ακτίνες σύμφωνα με τις αρχιτεκτονικές ανάγκες της πρόσοψης του κτιρίου. Το πλήρες σύστημα με τσιμεντοσανίδες αποτελείται από υλικά υψηλής αντιαλκαλικής προστασίας, ενώ ο μεταλλικός σκελετός μπορεί να έχει ειδική αντισκοριακή επικάλυψη ανάλογα με τις απαιτήσεις.

H δόμηση με τσιμεντοσανίδες αποτελούν μια σύγχρονη πρόταση στον σχεδιασμό και στην κατασκευή των κτιρίων. Η χρήση τους σε εξωτερικές τοιχοποιίες, ανακαινίσεις όψεων ή εξωτερικές οροφές, προσφέρει ένα σύγχρονο, εναλλακτικό και ταυτόχρονα υψηλής ποιότητας τρόπο δόμησης σε εξωτερικές εφαρμογές. Η αρχιτεκτονική ευελιξία, οι υψηλές ιδιότητες ηχομόνωσης, πυραντοχής, η ταχύτητα εφαρμογής και η απολύτως αντισεισμική συμπεριφορά, συνθέτουν έναν ισχυρό συνδυασμό πλεονεκτημάτων που καθιστά τις τσιμεντοσανίδες ασυναγώνιστες στις εφαρμογές που καλούνται να χρησιμοποιηθούν.